Tandartspraktijk Janssen | Uitneembare Prothesen
15873
page,page-id-15873,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Uitneembare Prothesen

 

Wanneer tanden verloren zij gegaan om welke reden dan ook begint men na te denken om deze tanden te vervangen. De meest gebruikte oplossing hiervoor is de uitneembare prothese. Indien alle tanden verloren zijn gegaan spreken we van een volledige prothese. Deze is volledig van kunststof. Wanneer er maar enkele tanden vervangen dienen te worden spreken we van een gedeeltelijke- of partiële prothese. Deze kan bestaan uit volledig kunststof of met een metalen basis, ook wel de frameprothese genoemd. Indien gewenst kunnen deze prothesen ook vasthechten aan implantaten, de klikprothese.

Prothese

Een prothese wordt vervaardigd in 4 fasen.

– Fase 1: Hier wordt een afdruk genomen zodat de tandtechnicus een op maat gemaakte afdruklepel kan maken.

–  Fase 2: Nu wordt een meer precieze afdruk gemaakt met behulp van de afdruklepel die gemaakt werd. Een beetregistratie wordt genomen opdat de tandtechnicus de tanden precies op elkaar kan plaatsen.

– Fase 3: De tanden werden geplaatst, we passen de prothese en controleren of alles goed zit.

– Fase 4: Plaatsen van de prothese. De prothese is klaar.

Na een aantal jaren zakt het bot doorgaans wat bij de meeste patiënten waardoor de prothese losser komt de zitten. Op dat moment kunnen we een rebasing van de prothese uitvoeren. Hierbij word een nieuw laagje kunsthars in de prothese geplaatst waardoor deze weer de goede pasvorm heeft.

Indien u in de voormiddag langskomt heeft u uw prothese s’ avonds rond 18u weer terug.

Tussenkomst Ziekenfonds.

– Vanaf het 50-ste levensjaar heeft u recht op een nieuwe boven en onderprothese met 75% terugbetaling door het ziekenfonds.

– Vanaf het 50-ste levensjaar kan u om de 7 kalenderjaren weer een nieuwe prothese verkrijgen.

– Ook de rebasing krijgt u 75% terugbetaald.

– Vanaf het 70-ste levensjaar heeft u recht om een onderprothese met twee implantaten (klikprothese). Opgelet hiervoor moet u minstens 1 jaar lang tandeloos zijn.